Annabel  Langbein

Wystrzałowa sałatka z kurczakiem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Wystrzałowa sałatka z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 pojedynczych piersi kurczaka

8 cienkich plasterków świeżego imbiru, lekko rozbitych tyłem noża

3-4 gwiazdki anyżu lub 1 łyżeczka przyprawy „5 smaków”

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 dymka

1 łyżeczka soli

1 łyżka ziaren pieprzu



dressing:

2 drobno pokrojone liście limonki Kaffir lub skórka starta z jednej limonki

¼ szklanki soku z cytryny

2 łyżki słodkiego sosu chili

1 łyżka sosu rybnego



Pozostałe składniki:

50 gramów makaronu ryżowego

3 marchewki

1 duży ogórek

2 pokrojone dymki

½ szklanki listków mięty i kolendry

1 duża główka sałaty lodowej

kilka garści ugotowanej w osolonym wrzątku i ostudzonej zielonej fasolki szparagowej

kilka garści kiełków fasoli

¼ szklanki uprażonych orzeszków ziemnych

2 łyżki uprażonych ziaren sezamu



Przygotowanie:

Kurczaka ułożyć w dużym rondlu w jednej warstwie. Nalać zimnej wody na wysokość kilku centymetrów nad mięsem. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Zagotować, przykryć i gotować dokładnie przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić na 1 ½ godziny, aby kurczak doszedł.

Wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiku, zakręcić, wstrząsnąć do połączenia. Dressing można przechowywać kilka tygodni w lodówce. Makaron zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Marchewki obrać i skroić na wstążki obieraczką do warzyw. Ogórka przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać pestki, pokroić na plasterki. Makaron odcedzić. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Wszystkie składniki (w tym część ziół) ułożyć warstwami na półmisku. Posypać częścią orzeszków i sezamu.

Kurczak wyjąć z garnka, osuszyć, pokroić w plasterki. Większą część ułożyć na sałacie. Polać dressingiem, wymieszać. Ułożyć pozostałego kurczaka, posypać resztą ziół, orzeszków i sezamu. Podawać.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.