Delia  Smith

Wysoko spiętrzone, pomarańczowo-rabarbarowe ciasto z bezą


Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Wysoko spiętrzone, pomarańczowo-rabarbarowe ciasto z bezą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag mąki

4 dag masła

4 dag smalcu

zimna woda

70 dag rabarbaru

10 dag cukru

3 duże pomarańcze

3 jajka

3 łyżki mąki kukurydzianej

drobny cukier do bezy

 

 

Przygotowanie:


Zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim okrągłą blaszkę do tart, nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórką oraz dziesięcioma dekagramami cukru posypujemy pokrojony rabarbar. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut razem z ciastem, które stawiamy wyżej.
W tym czasie mieszamy trochę soku pomarańczowego z trzema łyżkami mąki kukurydzianej. Pozostały sok zagotowujemy, a następnie wlewamy sok z mąką i ubijamy, aż zgęstnieje. Dodajemy żółtka oraz przecedzony sok z rabarbaru i ubijamy na małym ogniu. Krem mieszamy z rabarbarem i napełniamy nim podpieczone ciasto. Ubijamy pianę z trzech do sześciu białek. Gdy zaczyna być sztywna, dodajemy po 6 dag drobnego cukru na każde białko i ubijamy dalej. Bezę wykładamy na krem i wszystko razem pieczemy w 190 stopniach przez 20 – 25 minut, aż będzie złocisto-brązowe.

powrót

Podobne przepisy

Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.