Annabel  Langbein

Wyjątkowo czekoladowe brownie


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie

Wyjątkowo czekoladowe brownie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

200 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki

4 jajka

2 łyżki ekstraktu waniliowego

2 szklanki cukru

1 szklanka przesianego ciemnego kakao

1 szklanka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

250 gramów drobno posiekanej ciemnej czekolady



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Foremkę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Daktyle włożyć do dużej miski, dodać sodę, zalać wrzątkiem, wymieszać. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić na 20 minut. Rozetrzeć daktyle widelcem na gładką masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Wmieszać cukier. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę, wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec około 50 minut. Przed pokrojeniem na kwadraty ostudzić. Podawać lub przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Brownie z masą czekoladowo-karmelową
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort galicyjski
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.