Wrapy z falafelem, grillowanymi warzywami i salsą

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 20)
trudność: łatwe

Wrapy z falafelem, grillowanymi warzywami i salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 3.0
Składniki:



falafele:

1 puszka (400 g) mieszanej fasoli

1 puszka (400 g) ciecierzycy

1 cytryna

1 łyżka harissy

1 czubata łyżeczka ziela angielskiego

1 czubata łyżeczka mąki pszennej

1 pęczek świeżej kolendry

oliwa



warzywa:

2 kolorowe papryki

4 dymki

8 małych razowych tortilli

1 łyżka słodkiego sosu chili

250 g chudego twarożku wiejskiego

kiszona czerwona kapusta



salsa:

1 duża garść dojrzałych pomidorków koktajlowych

½ –1 świeża czerwonej chili

½ ząbka czosnku

1 limonka



Przygotowanie:

Odsącz fasolę oraz ciecierzycę i przełóż do naczynia malaksera. Dodaj drobno otartą skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu, harissę, ziele angielskie, mąkę i łodyżki kolendry (liście zachowaj). Zmiksuj na gładko, co jakiś czas zdejmując masę ze ścianek naczynia. Zwilżonymi dłońmi szybko uformuj 8 fasolowych pulpecików, a następnie spłaszcz je delikatnie do grubości około 1,5 cm. Usmaż falafele na patelni, na 1 łyżce oliwy, aż będą rumiane i chrupiące.



Usuń z papryk gniazda nasienne, połam na kawałki wielkości kęsa i rozłóż na patelni grillowej razem z umytymi i przekrojonymi na pół dymkami. Dopraw warzywa szczyptą soli i pieprzu, po czym smaż, co jakiś czas odwracając, aż się miejscami osmalą. Włóż pomidorki, chili i połowę liści kolendry do naczynia malaksera. Dodaj zmiażdżoną połówkę ząbka czosnku, wciśnij sok z limonki, zmiksuj drobno, po czym dopraw do smaku i przełóż do miseczki.



Włóż tortille na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Delikatnie przemieszaj twarożek wiejski z sosem chili, tworząc marmurkowy wzór. Wyciśnij sok z połowy otartej wcześniej cytryny na ugrillowane warzywa, po czym podaj na stół razem z falafelami, posypując wszystko resztą listków kolendry. Niech każdy zrobi własnego wrapa, zawijając składniki w tortillę.



© Jamie Oliver



www.jamieoliver.com

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.