Wonton i makaron z jajkiem

Wonton i makaron z jajkiem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przygotowanie:

Wontony:
70 g mielonej wieprzowiny
30 g obranych i sprawionych krewetek średniej wielkości (drobno pokrojonych) - niekoniecznie
4 drobno pokrojone ponikła (do wyboru)
2 łyżki posiekanego czosnku
2 cebule pokrojone w kostkę
½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki sosu rybnego
3 łyżeczki miodu lub złotego syropu - albo 1 ½ łyżeczki cukru
2 jajka (wbić do mielonej wieprzowiny, aby połączyły wszystkie składniki)
1-2 łyżeczki oliwy lub oleju roślinnego
3 łyżki oleju sezamowego
2 opakowania placków wonton (w 1 opakowaniu jest ok. 40 placków)

Sos z szalotek:
6 drobno posiekanych szalotek
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki czosnku
3 łyżeczki ziarna sezamowego
½ łyżeczki soli
3 łyżki wody

Sos lomein:
4 łyżki sosu ostrygowego
3 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka rozgniecionego pieprzu
3 łyżeczki oleju sezamowego
2 - 3 łyżki miodu lub złotego syropu albo 1-2 łyżki cukru
1-2 pęczki szczypiorku, posiekanego na kawałki długości 4 cm
1 opakowanie kiełków fasoli

Wontony:
Wszystkie składniki starannie wymieszać w dużej misce. Rozłożyć na dłoni placek wonton (pozostałe przykryć wilgotną ściereczką, żeby nie wyschły). Na środek placka nałożyć łyżkę farszu. Złożyć placek ukośne na pół tak, aby brzegi się stykały. Przycisnąć mocno, aby się skleiły. Naciskając kciukami przesunąć farsz na środek placka. Nie odrywając palców od placka, wypchnąć brzegi do góry, przytrzymać kciukiem i palcem wskazującym (w razie potrzeby wyschnięte brzegi placka zwilżyć wodą). Połączyć na środku dwie krawędzie placka z przeciwległymi krawędziami. Przycisnąć, aby się skleiły (tuż nad farszem). Gotowy wonton powinien przypominać sakiewkę.

Gotowanie wontonów:,/B>
W garnku średniej wielkości zagotować wodę. Wkładać wontony po 5-10 sztuk, pilnując, aby było dość miejsca, żeby mogły swobodnie pływać. Gotować 2-3 minuty aż do wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować z garnka łyżką cedzakową. Odkładać na durszlak, skrapiając oliwą, żeby się nie skleiły. Lekko podrzucać. Uwaga! Wontony można przyrządzić wcześniej i przechowywać w zamrażarce.

Sos z szalotek:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wstawić na minutę do kuchenki mikrofalowej.

Sos lomein:
W misce połączyć sosy ostrygowy i słodki sojowy, rozgnieciony pieprz, olej sezamowy i miód. Skosztować, powinien być dość słony. Na patelnię wlać łyżkę oliwy. Wsypać posiekany szczypiorek i mieszając, smażyć do miękkości, 1-2 minuty. Dodać szczypiorek do sosu.

Makaron z jajkami:
W garnku o grubym dnie zagotować wodę. Posolić 1 łyżką soli. Wrzucać makaron na wrzątek i zostawiać na 20 sekund. Przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą.
Osączyć makaron na durszlaku. Dodać 2 łyżki oliwy. Podrzucić, aby zapobiec sklejeniu. Przełożyć do dużej miski. Na sicie zblanszować kiełki wrzątkiem, zostawić do osączenia. Do makaronu dodać kiełki i sos lomein. Podrzucając, dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Do podania:
Garść makaronu nałożyć do miski lub na talerz. Na wierzchu umieścić 6-8 wontonów. Polać sosem z szalotek. Przybrać posiekanymi szalotkami i smażonym szczypiorkiem. Dla koloru, dodać plasterki czerwonej papryczki chili i kolendrę.

Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA