Wołowina z woka z liśćmi la lot

Wołowina z woka z liśćmi la lot
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 300 g rostbefu
  • 15 liści pieprzowca la lot
  • z grubsza pokrojonych
  • 1 trawa cytrynowa
  • tylko biała część
  • drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • 2 średnie papryczki chili
  • drobno posiekane
  • 1 średnia papryczka chili
  • pokrojona w poprzek
  • do dekoracji
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka wietnamskiego sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 gałązki kolendry
  • do dekoracji
  • więcej o ziołach wietnamskich tutaj

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na porządnie rozgrzaną patelnię lub wok wlać olej, wrzucić trawę cytrynową, podsmażać, aż puści aromat, następnie dodać czosnek i chili. Włożyć mięso, pokrojone w 3 mm grubości plastry i smażyć, przegarniając i podrzucając, przez 2 minuty. Wlać sos sojowy i rybny, dodać cukier. Włożyć liście la lot i smażyć, mieszając i podrzucając przez kolejną minutę. Wyłożyć na talerz, udekorować chili i kolendrą. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA