Tomasz Jakubiak

Wołowina z woka na ostro


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1361

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g polędwicy wołowej

4 młode marchewki

czerwona cebula

seler naciowy

papryczka chilli

ogórek kiszony

3-4 marynowane opieńki

Słodko -kwaśna surówka z białej kapusty i marchewki:

4 marchewki

pół główki młodej białej kapusty

sól

1-2 łyżki cukru pudru

3 łyżki octu

 

Przygotowanie:

Wołowinę pokrój na małe paski, a marchewki w talarki. Cebulę i seler w piórka, ogórka kiszonego w małą kostkę. Papryczkę chilli drobno posiekaj.
Na bardzo rozgrzanej patelni przesmaż mięso. Następnie dodaj cebulę, marchewkę, seler naciowy, chilli. Mięso dopraw czarnym pieprzem.
Na koniec smażenia dodaj ogórka kiszonego i kilka opieńków marynowanych. Danie dopraw solą i świeżym lubczykiem.
Przygotuj ekspresową surówkę z białej kapusty. Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Kapustę drobno posiekaj. Do miski wlej bardzo zimną wodę. Dodaj cukier puder, ocet i sól. Warzywa włóż do zalewy i zostaw na kilka minut.
Szybko, zdrowo i pysznie. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.