Wołowina z pomarańczami

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wołowina z pomarańczami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

340 g chudej wołowiny (polędwica ewentualnie rumsztyk)

 

 

Przygotowanie:


Wołowinę cienko skroić. Jeśli krojenie świeżego mięsa sprawia trudność, wołowinę włożyć do zamrażarki na jakieś dwadzieścia minut, aż stwardnieje, wtedy łatwiej będzie ją kroić. Przełożyć mięso do miski. Następnie przygotować aromatyczną marynatę. Do wołowiny dodać ciemny sosu sojowy, wino ryżowe, drobno posiekany świeży imbir, skrobię kukurydzianą i na koniec – olej sezamowy. Wymieszać wszystko. Zostawić mięso w temperaturze pokojowej na jakieś dwadzieścia minut, w tym czasie wchłonie całą marynatę. Zacząć od rozgrzania woka przed dodaniem oleju, dzięki czemu olej pokryje powierzchnię woka i zapobiegnie przywieraniu mięsa. Kiedy wok będzie już gorący dodać olej arachidowy. Ruchem kolistym rozprowadzić olej po woku. Kiedy olej jest rozgrzany, wrzucić wołowinę i smażyć – to pierwszy etap, który trwa do momentu, aż mięso straci czerwony kolor. Po tym czasie szybko przełożyć mięso na sitko. W woku pozostawić około łyżkę oleju. W drugim etapie na olej wrzucić suszone chili. Dodadzą olejowi smaku... w zależności od tego, jak ostre jedzenie lubicie... zostawić je na dłużej jeśli chcecie, żeby potrawa była naprawdę ostra. Mięso przełożyć z powrotem do woka. Dodać resztę przypraw - skórkę pomarańczową, pieprz seczuański, ciemny sos sojowy, szczyptę soli i cukier, który złagodzi ostrość chili. Na zakończenie dodać pół łyżeczki oleju sezamowego. Dobrze wymieszać, łącząc ze sobą wszystkie smaki. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pyzy z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.