Wołowina Wellington

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Wołowina Wellington
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,4 kg polędwicy wołowej w jednym kawałku

musztarda angielska

oliwa

50 g masła

500 g wątróbki drobiowej

500 g posiekanych pieczarek

200 g ciasta francuskiego

8 naleśników

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej patelnię i piekarnik do 180°C. Przypraw mięso sporą ilością soli morskiej i pieprzu. Posmaruj je musztardą i oliwą (zapobiegnie przywieraniu mięsa do patelni). Podsmaż polędwicę, by nabrała koloru (przez minutę z każdej strony). Przełóż ją do brytfanny i piecz w piekarniku przez 7 - 8 minut. Wyjmij i zostaw, żeby wystygła. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220°C. Rozpuść masło na patelni i usmaż na nim wątróbkę. Gdy zrobi się miękka, przełóż ją do blendera i zmiksuj tak, by nadać jej konsystencję pasztetu. Na tej samej patelni usmaż pieczarki. Odsącz je i odłóż na bok, żeby wystygły. Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Połóż na nim naleśniki. Dzięki nim mięso nie straci soczystości podczas pieczenia. Naleśniki posmaruj pastą z wątróbki i posyp pieczarkami. Na środku połóż polędwicę i posmaruj ją resztką pasztetu z wątróbek. Zawiń mięso w ciasto i upewnij się, że jego brzegi stykają się ze sobą. Posmaruj ciasto żółtkiem i piecz przez 25-30 minut aż zrobi się złote i chrupiące.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.