James  Martin

Wołowina Wellington


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Wołowina Wellington
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki naleśników:

3 jaja

6 łyżek stołowych mąki pszennej

150 ml mleka

kawałek masła



Składniki masy z pieczarek:

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 duża, drobno posiekana cebula

kawałek masła

350 g drobno posiekanych, małych pieczarek

1 garść posiekanej natki



Składniki mięsa:

1 kg polędwicy wołowej

1 opakowane gotowego ciasta francuskiego

75 g paté z wątróbek kurzych lub kaczych

1 całe jajo i 1 żółtko, rozkłócone razem



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C.



Przygotowanie naleśników:

Ubij mąkę z jajkami. Wlej mleko i ubijaj, aż powstanie gęste ciasto, które pokryje odwrotną stronę łyżki. Uważaj, żeby nie ubijać zbyt długo, bo ciasto stwardnieje podczas smażenia. Silnie rozgrzej patelnię teflonową lub do naleśników. Wrzuć kawałek masła. Nalewaj łyżką wazową po jednej porcji ciasta, aby cienką warstwą pokryło patelnię. Smaż na złocisto i przewróć. Usmaż po drugiej stronie. Zsuń na talerz przykryty pergaminem. Usmaż naleśniki z całego ciasta. Przekładaj je pergaminem. Niezużyte do dania naleśniki można zamrozić.



Przygotowanie masy z pieczarek:

Na maśle usmaż cebulę i czosnek do miękkości. Dorzuć pieczarki, smaż na silnym ogniu, żeby nie puściły sosu. Dorzuć natkę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.



Przygotowanie wołowiny:

Dopraw mięso czarnym pieprzem. Smaż na suchej, silnie rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Cienko rozwałkuj ciasto francuskie. Połóż dwa naleśniki. Posmaruj na środku paté. Ułóż masę z pieczarek. Na wierzchu połóż mięso. Podwiń brzegi naleśników. Zawiń mięso w ciasto. Brzegi posklejaj rozkłóconym jajkiem. Połóż sklejeniem na blasze, żeby nie wypłynął sos. Posmaruj po wierzchu resztą jajka. Piecz przez 25 minut lub dłużej, jeśli nie lubisz krwistego mięsa. Po wyjęciu z pieca odczekaj klika minut, zanim je pokroisz. Podawaj z marchewką à la Vichy.



Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 2”

powrót

Podobne przepisy

Placek po góralsku z boeuf stroganowem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kurczę w estragonie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paella z kurczakiem i warzywami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.