Wołowina w sosie ostrygowym

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wołowina w sosie ostrygowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Wołowina:

200 g zielonej fasolki szparagowej

350 g polędwicy wołowej, pokrojonej na cienkie plasterki

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego i więcej do przyprawienia

szczypta cukru

1 łyżka oleju arachidowego

3 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane

1 średnia chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana



Smażonego ryż:

2 łyżki oleju arachidowego

2 rozkłócone jajka

50 g mrożonego zielonego groszku

200 g ugotowanego zimnego ryżu jaśminowego

1-2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

świeżo mielony biały pieprz



Przygotowanie:

Zblanszuj fasolkę w rondlu z osolonym wrzątkiem przez 1 minutę, odsącz, zahartuj w zimnej wodzie i odstaw na bok. Dopraw pokrojoną wołowinę jasnym sosem sojowym, sosem ostrygowym i cukrem. Dodaj trochę soli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu, dobrze wymieszaj i odstaw na bok. Rozgrzej wok na dużym ogniu i wlej olej arachidowy. Włóż zamarynowaną wołowinę i posyp czosnkiem i chili. Szybko przemieszaj i smaż, aż mięso się zrumieni. Dodaj fasolkę i smaż kolejną minutę. Dopraw szczyptą soli i kroplą sosu ostrygowego. Rozgrzej wok albo dużą patelnię na dużym ogniu, wlej olej arachidowy, a następnie ubite jajka. Po 1-2 minutach lekko je przemieszaj. Dodaj zielony groszek, wymieszaj i smaż niecałą minutę, a następnie wsyp ryż i smaż, aż przestanie się kleić. Dopraw go do smaku jasnym sosem sojowym, olejem sezamowym oraz białym pieprzem i natychmiast podaj.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieprzowina z papryczką piri-piri
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Kotleciki z mielonego indyka
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.