Wołowina w sosie ostrygowym

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wołowina w sosie ostrygowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Wołowina:

200 g zielonej fasolki szparagowej

350 g polędwicy wołowej, pokrojonej na cienkie plasterki

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego i więcej do przyprawienia

szczypta cukru

1 łyżka oleju arachidowego

3 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane

1 średnia chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana



Smażonego ryż:

2 łyżki oleju arachidowego

2 rozkłócone jajka

50 g mrożonego zielonego groszku

200 g ugotowanego zimnego ryżu jaśminowego

1-2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

świeżo mielony biały pieprz



Przygotowanie:

Zblanszuj fasolkę w rondlu z osolonym wrzątkiem przez 1 minutę, odsącz, zahartuj w zimnej wodzie i odstaw na bok. Dopraw pokrojoną wołowinę jasnym sosem sojowym, sosem ostrygowym i cukrem. Dodaj trochę soli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu, dobrze wymieszaj i odstaw na bok. Rozgrzej wok na dużym ogniu i wlej olej arachidowy. Włóż zamarynowaną wołowinę i posyp czosnkiem i chili. Szybko przemieszaj i smaż, aż mięso się zrumieni. Dodaj fasolkę i smaż kolejną minutę. Dopraw szczyptą soli i kroplą sosu ostrygowego. Rozgrzej wok albo dużą patelnię na dużym ogniu, wlej olej arachidowy, a następnie ubite jajka. Po 1-2 minutach lekko je przemieszaj. Dodaj zielony groszek, wymieszaj i smaż niecałą minutę, a następnie wsyp ryż i smaż, aż przestanie się kleić. Dopraw go do smaku jasnym sosem sojowym, olejem sezamowym oraz białym pieprzem i natychmiast podaj.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina z grilla w musztardzie i chili
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Anyżkowe ogony wołowe
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Paprykarz z kurczaka
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.