Delia  Smith

Wołowina w najmodniejszym piwie


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wołowina w najmodniejszym piwie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

1 kg wołowiny do duszenia

35 dag cebuli

1 łyżka stołowa mąki

2 listki laurowe

kilka gałązek świeżego tymianku

500 ml dobrego

mocnego piwa

 

kilka dużych grzanek

musztarda pełnoziarnista

ser Gruyere

 

 

Przygotowanie:


Mięso kroimy w kostkę, obsmażamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną w kawałki i zrumienioną cebulę. Wsypujemy mąkę, która wchłonie wszystkie soki. Doprawiamy, dorzucamy listki laurowe i tymianek, a następnie wlewamy piwo. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i wstawiamy na dwie i pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Tuż przed podaniem na wierzchu układamy podpieczone kromki chleba, posmarowanego musztardą, posypujemy tartym serem i wstawiamy pod rozgrzany grill, by ser się roztopił.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.