Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Wołowina:

kilogram polędwicy wołowej w temp. pokojowej

250 ml oliwy

starta skórka z 1 cytryny

sok z 2 cytryn

kilka garści posiekanych listków bazylii

sól morska i pieprz

 

Ziemniaki:

1 kg oczyszczonych ziemniaczków

gruba sól (do wody)

oliwa do obfitego skropienia

sól morska i świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Obsmażyć mięso przez kwadrans. Wyjąć i ostudzić. Pokroić ostrym nożem na cienkie plastry. Zmieszać oliwę, skórkę i sok z cytryny oraz bazylię. Wymieszać z mięsem w szklanym naczyniu. Przyprawić, rozsmarować masę i wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki (przemieszać 1 – 2 razy). Podawać w temp. pokojowej. Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić jak do makaronu. Wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Odlać. Skropić oliwą. Posolić i popieprzyć.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.