Wołowina vindaloo

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Wołowina vindaloo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g łopatki wołowej pokrojonej w kostkę

pół posiekanej czerwonej cebuli

4 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżka startego imbiru

pół filiżanki passaty pomidorowej

1 posiekane chili

1 opakowanie papadów

 

Pasta curry:

półtorej łyżki mielonego kminu

półtorej łyżki mielonej kolendry

półtorej łyżki mielonej kurkumy

1 łyżka octu winnego

6 goździków

8 strączków kardamonu

1 kawałek kory cynamonowej

40 ml pasty z tamaryndu

półtorej łyżki oleju z gorczycy

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklić cebulę, czosnek i imbir.
Połączyć składniki pasty curry i wymieszać je z wołowiną. Przełożyć do garnka, wlać 400 ml wody i passatę. Dodać chili oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i imbirem. Zamieszać, żeby nic nie przywarło do dna. Gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Papady zrumienić w płomieniach kuchenki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.