Tomasz Jakubiak

Wołowina szmurowana z kluskami szorymi


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 1,5 kg wołowiny (zrazowej)

sól

majeranek

cebula

czosnek

sok z cytryny

szklanka bulionu

smalec do obsmażenia

 

Kluski szore smażone z kiszoną kapustą:

4 szt. startych na małych oczkach ziemniaków, surowych

2 jajka

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

ok szklanka mąki pszennej

sól

pieprz

majeranek suszony

0,5 kg kiszonej kapusty

smalec do smażenia

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone mięso wołowe zrazowe obsyp solą i majerankiem oraz obłóż gęsto plastrami cebuli i czosnku. Zostaw w chłodnym miejscu pod przykryciem na jedną dobę.
Z mięsa usuń przyprawy. Natrzyj je mielonym pieprzem i obsmaż na smalcu. Wołowinę przełóż do naczynia i piecz do miękkości, od czasu do czasu podlewaj pieczeń wywarem z warzyw.

Przygotuj szore kluski. Starte ziemniaki zagnieć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z jajkami tak, aby powstało w miarę gęste, jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodaj przyprawy.
Małe kluseczki prosto z deski wrzucaj na wrzątek i gotuj około 3 min.
Na głębokiej patelni na smalcu przesmaż poszatkowaną kapustę i dorzuć kluski. Podawaj obok mięsa bez sosu.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane żeberka wołowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny, Żeberka
Wołowina szmurowana z kluskami szorymi
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tataki z wołowiny z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Gulasz wołowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
Wołowina w teksańskiej marynacie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.