Wołowina po burgundzku

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wołowina po burgundzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ragout:

1,8 kg wołowiny gulaszowej, np. rumsztyku, pokrojonej na duże kawałki

2 łyżki smalcu wieprzowego lub oliwy

2 obrane i przepołowione marchewki

2 obrane i przepołowione cebule

4 rozgniecione ząbki czosnku

30 g mąki

butelka czerwonego wina

litr wywaru wołowego

bouquet garni (listek laurowy, łodyżki pietruszki i tymianek)

 

Przybranie:

łyżka oliwy

6 – 8 plastrów boczku pokrojonych na skwarki

40 obranych cebulek perłowych

500 g pieczarek

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Wyjąć mięso, żeby osiągnęło temperaturę pokojową, na ok. 20 minut. Rozgrzać tłuszcz w dużej brytfannie. Obsmażyć partiami kawałki mięsa ze wszystkich stron, wyjmować i odkładać. Potem w tym samym tłuszczu obsmażyć marchew i cebulę do miękkości. Na ostatnią minutę wrzucić czosnek. Wsypać mąkę i przesmażać przez 2 minuty. Wlać wino i wywar. Wrzucić bouquet garni. Włożyć mięso z powrotem do brytfanny, zakryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika.
W tym czasie przygotować przybranie: rozgrzać tłuszcz na patelni i usmażyć boczek. Wyjąć. Obsmażyć cebulki na złoto, wyjąć. Na końcu obsmażyć pieczarki, wyjąć. Zdeglasować sos połową miarki wody, zredukować do gęstości sosu i polać przybranie. Odstawić. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny. Przecedzić soki, usunąć warzywa. Zlać płyn z powrotem i odgotować, żeby zgęstniał. Przełożyć mięso z powrotem na patelnię i dodać przybranie. Zakryć i dusić na wolnym ogniu, aż cebulki zmiękną i smaki się połączą, ok. 10 minut. W razie potrzeby doprawić.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.