Wołowina po burgundzku

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 27)
trudność: łatwe

Wołowina po burgundzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

kilogram chudej wołowiny pokrojonej w kostkę

sól i pieprz

2 łyżki oliwy

100 g pokrojonego w kostkę bekonu

150 g masła

10 posiekanych szalotek

posiekana cebula

pokrojona marchewka

200 g pieczarek

łyżka wędzonej papryki

filiżanka czerwonego wina

półtora litra bulionu wołowego

2 łyżki skrobi kukurydzianej rozrobionej wodą

pół filiżanki kwaśnej śmietany

ćwierć filiżanki szczypiorku

ćwierć filiżanki natki pietruszki



Przygotowanie:

Mięso przyprawić solą, pieprzem i zrumienić partiami na rozgrzanej oliwie. Przełożyć na talerz. Podsmażyć bekon, zdjąć go z patelni i dodać do wołowiny. Stopić masło i zeszklić szalotki. Dodać cebulę, marchewkę i smażyć przez 5 minut, aż zmiękną. Dołożyć pieczarki i smażyć przez 4 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać paprykę, wlać wino i bulion. Dołożyć wołowinę i bekon. Gotować bez przykrycia przez półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Sos zagęścić skrobią kukurydzianą. Podawać z kwaśną śmietaną i ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.