Ainsley Harriot

Wołowina po burgundzku


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wołowina po burgundzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kawałek wołowiny (stek lub mięso na gulasz)

mąka

sól

pieprz

kilka łyżek oliwy

kilka szalotek lub czerwonych cebulek

kilka ząbków czosnku

włoski boczek—pancetta lub zwykły wędzony boczek (nie gotowany!)

świeży tymianek

przecier pomidorowy

½ butelki czerwonego wytrawnego wina

kilkanaście małych pieczarek

Przygotowanie:


Mięso pokroić w dość duże kawałki i obtoczyć w mące, wymieszaną z solą i pieprzem. Obsmażyć w garnku (nadającym się do zapiekania w piekarniku) na oliwie. Wyjąć i przełożyć do miski. Do garnka wrzucić pokrojoną dość grubo cebulę i czosnek oraz pokrojony boczek. Przyrumienić cebulę i czosnek. Do garnka przełożyć mięso. Dodać listki tymianku i przecier pomidorowy, dolać wino. Garnek wstawić do piekarnika na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyjąć, dodać pieczarki w całości i wstawić na kolejne 30-45 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.