Ainsley Harriot

Wołowina po burgundzku

Ainsley Harriot
Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wołowina po burgundzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


kawałek wołowiny (stek lub mięso na gulasz)
mąka
sól
pieprz
kilka łyżek oliwy
kilka szalotek lub czerwonych cebulek
kilka ząbków czosnku
włoski boczek—pancetta lub zwykły wędzony boczek (nie gotowany!)
świeży tymianek
przecier pomidorowy
½ butelki czerwonego wytrawnego wina
kilkanaście małych pieczarek

Przygotowanie:

Mięso pokroić w dość duże kawałki i obtoczyć w mące, wymieszaną z solą i pieprzem. Obsmażyć w garnku (nadającym się do zapiekania w piekarniku) na oliwie. Wyjąć i przełożyć do miski. Do garnka wrzucić pokrojoną dość grubo cebulę i czosnek oraz pokrojony boczek. Przyrumienić cebulę i czosnek. Do garnka przełożyć mięso. Dodać listki tymianku i przecier pomidorowy, dolać wino. Garnek wstawić do piekarnika na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyjąć, dodać pieczarki w całości i wstawić na kolejne 30-45 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.