Kuchnia+ Food Film Fest 6.

przepisy z programów >>

Wołowina po burgundzku

Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.7)

trudność: brak

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
kawałek wołowiny (stek lub mięso na gulasz)
mąka
sól, pieprz
kilka łyżek oliwy
kilka szalotek lub czerwonych cebulek
kilka ząbków czosnku
włoski boczek—pancetta lub zwykły wędzony boczek (nie gotowany!)
świeży tymianek
przecier pomidorowy
½ butelki czerwonego wytrawnego wina
kilkanaście małych pieczarek

Przygotowanie
Mięso pokroić w dość duże kawałki i obtoczyć w mące, wymieszaną z solą i pieprzem. Obsmażyć w garnku (nadającym się do zapiekania w piekarniku) na oliwie. Wyjąć i przełożyć do miski. Do garnka wrzucić pokrojoną dość grubo cebulę i czosnek oraz pokrojony boczek. Przyrumienić cebulę i czosnek. Do garnka przełożyć mięso. Dodać listki tymianku i przecier pomidorowy, dolać wino. Garnek wstawić do piekarnika na mniej więcej godzinę. Po tym czasie wyjąć, dodać pieczarki w całości i wstawić na kolejne 30-45 minut.


© Ainsley Harriot

skomentuj przepis >>