Gary  Mehigan

Wołowina na ostro z sosem chrzanowym


Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wołowina na ostro z sosem chrzanowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki dania mięsnego

300 g polędwicy wołowej

2 łyżki nasion Tasmannia lanceolata (można zastąpić czarnym pieprzem)

4 łyżki soli morskiej

po 1/3 pęczka szczypiorku, natki i trybuli



Do podania

pęczek młodych buraków

3 ziemniaki

sól i pieprz

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka sproszkowanego czosnku tymiankowego



Składniki sosu

30 g chrzanu

75 ml mascarpone

75 ml tłustej śmietany

100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

35 ml białego octu balsamicznego

30 ml oleju z orzechów laskowych



Do podania

1 opakowanie liści selera naciowego

¼ filiżanki liści młodej endywii kędzierzawej

2 łyżki stołowe orzechów laskowych bez łupin



Przygotowanie

W razie potrzeby oczyścić polędwicę ze ścięgien. Dokładnie obtoczyć w pokruszonych ziarnach pieprzu i soli. Przysmażyć na silnie rozgrzanej oliwie w rondlu o grubym dnie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 8 minut. Wyjąć i odstawić na bok. Obtoczyć w posiekanych ziołach, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Buraczki położyć na folii aluminiowej. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Posypać czosnkiem tymiankowym i starannie owinąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Tak samo przygotować i upiec ziemniaki. Zetrzeć chrzan i skropić octem. Ubić śmietanę i wymieszać z chrzanem. Rozsmarować na talerzu. Cienko pokroić upieczoną, zimną polędwicę i położyć na sosie. Dookoła ułożyć upieczone buraczki i ziemniaczki. Posypać orzechami. Liście selera i endywii wymieszać z oliwą, octem i olejem z orzechów. Ułożyć wokół warzyw, posypać solą i podawać.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.