Wołowina Esterhazy

Wołowina Esterhazy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka estragonu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki białego winnego octu 6%
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • czosnek
  • szalotka
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozcieramy łyżkę oleju z estragonem. Smarujemy bejcą mięso, posypujemy cukrem i odkładamy na dwa dni w chłodne miejsce. Pamiętamy o tym, żeby co 12 godzin przewracać mięso na drugą stronę. Po dwóch dniach obsmażamy mięso z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, dodając drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu, podlewając mięso wodą z winem. Gdy pieczeń będzie miękka, po upływie 45 minut do godziny, doprawiamy sos świeżym lub suszonym estragonem, masłem, solą i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA