Gary  Rhodes

Wołowina duszona


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Wołowina duszona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,2 – 1,5 kg krowich policzków lub wołowiny do duszenia

sól i pieprz

2 łyżki wołowego smalcu lub i oleju

2 duże cebule

30 g masła

1 ząbek czosnku

1 gałązka tymianku

1 liść laurowy

1 butelka czerwonego

wytrawnego wina

900 ml – 1,2 l jus lub gotowego sosu

450 g szalotek

30 g masła

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Mięso oczyścić z błon i tłuszczu. Pokroić na duże kawałki. Posypać solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni smalec i dobrze przyrumienić mięso ze wszystkich stron. Cebule obrać i pokroić na plasterki. W dużym garnku zeszklić cebulę na maśle. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Dorzucić liść laurowy i tymianek. Wlać ¾ butelki wina, doprowadzić do wrzenia i gotować aż większość płynu odparuje. Wlać jus i wymieszać. Dołożyć mięso, zamieszać, przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 1,5 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Obrać szalotki i przekroić wzdłuż na pół. Mocno zrumienić na maśle (niemal przypalić). Wlać resztę czerwonego wina i gotować, aż większość płynu odparuje.

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.