Gary  Rhodes

Wołowina duszona w gorzkich pomarańczach


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wołowina duszona w gorzkich pomarańczach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 g rozbratla

mąka do obtoczenia mięsa

olej arachidowy lub roślinny do smażenia

masło do smażenia

2 cebule pokrojone w ćwiartki

2 marchewki

przecięte wzdłuż w ćwiartki

50 ml octu z czerwonego wina

butelka czerwonego wina

2 łyżeczki cukru demerara

3 liście laurowe

gałązka tymianku

gałązka rozmarynu

3 ziarna czarnego pieprzu

4 paski skórki z gorzkiej pomarańczy

300 ml consommè wołowego z puszki

3 gorzkie pomarańcze

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160°C. Pokrój mięso w plastry po 100g. Obtocz je w mące. Rozgrzej patelnię, wlej olej, usmaż mięso na złocistobrązowy kolor. W rondlu usmaż na maśle na małym ogniu cebule i marchewki, aż będą złociste. Wyjmij na talerz. Do rondla wlej ocet z czerwonego wina. Gdy odparuje, wlej butelkę czerwonego wina. Dosyp cukier demerara i wszystkie przyprawy: liście laurowe, tymianek, rozmaryn i ziarna czarnego pieprzu. Dodaj także 4 paski skórki z gorzkiej pomarańczy. Gdy odparuje dwie trzecie wina przełóż do wywaru kawałki obsmażonego mięsa. Dodaj także usmażone warzywa. Wlej consommè wołowe z puszki. Płyn powinien zakryć mięso. Dosyp 2 łyżki stołowe mąki pszennej, w której obtaczałeś kawałki wołowiny. Przykryj rondel pokrywką i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Mięso powinno się dusić przez 2-3 godzin. Co pół godziny trzeba zajrzeć do rondla i zebrać tłuszcz z wierzchu. Wyciśnij sok z pomarańczy, przecedź przez sito, wlej do rondelka i gotuj, aż powstanie gęsty syrop. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je na talerz i trzymaj w cieple. Przecedź wywar, przelej do rondla i gotuj przez minutę. Zdejmij tłuszcz, który pojawił się na wierzchu. Wyłącz gaz i dolej syrop z pomarańczy. Wymieszaj. Na półmisku ułóż kawałki wołowiny i warzyw. Polej gotowym sosem, podawaj z kluskami chrzanowymi.

powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Najprostsze kotlety mielone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Kotlety mielone
Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyk z polędwicy wołowej na warzywach z rusztu
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.