Wolowina duszona w czerwonym winie

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wolowina duszona w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



1 kg udźca wołowego (góra)

1 ząbek czosnku

2 liście laurowe

2 gałązki rozmarynu

8 ziaren czarnego pieprzu

1 duża cebula

3 marchewki

1 łodyga selera naciowego

1 butelka czerwonego wina (750 ml)

6 łyżek oliwy extra vergine

2 łyżeczki soli

sól i świeżo zmielony pieprz

chleb do podania



Przygotowanie:



Czosnek, cebulę, marchew obrać i drobno posiekać. Seler pokroić w drobną kostkę. Wrzucić warzywa do miski, dodać pieprz i liście laurowe. Mięso obwiązać sznurkiem kuchennym, ułożyć na warzywach, dodać rozmaryn, wlać wino. Przykryć, wstawić do lodówki i marynować przynajmniej 12 godzin. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierem kuchennym (marynatę zachować). W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Wyjąć i odłożyć na bok. Do tego samego rondla wlać marynatę i zagotować. Włożyć z powrotem mięso, doprawić solą i ew. pieprzem, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Od czasu do czasu zaglądać i obracać mięso. Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je z rondla i trzymać w cieple. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pogotować go na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Usunąć sznurek, pokroić mięso na plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem i warzywami z gotowania. Podawać z chlebem.



powrót

Podobne przepisy

Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Curry z wołowiny
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karkówka wolno pieczona
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.