Marta Dymek

Wojskowa grochówka


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

odsłon: 1670

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

2 szklanki grochu

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

1 łyżeczka papryki wędzonej

2 ziemniaki

1 marchewka

¼ pietruszki

¼ bulwy selera

1 łyżka majeranku

½ łyżeczki lubczyku

½ łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki oleju roślinnego

sól i czarny pieprz

do podania: dobry chleb

Przygotowanie:

Zagotować dużą ilość gorącej wody. Groch dwukrotnie opłukać w gorącej wodzie, następnie zalać 2 litrami wrzątku na godzinę.
Obrać warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, wędzoną paprykę i smażyć na niedużym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa i resztę ziół, dokładnie wymieszać i dusić przez 5 minut.
Wlać groch razem z wodą, sos sojowy i gotować pod przykryciem przez godzinę. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz w razie potrzeby kilkoma kroplami sosu sojowego. Podawać obowiązkowo z wielką pajdą chleba.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z pulpetami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chłodnik z pieczonych pomidorów, czosnku i ogórków
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.