Tomasz Jakubiak

Włoskie pierożki ze skwarkami z boczku i sałatą


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki

odsłon: 913

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki mąki durum, przemiał 00

4 jajka

2 szczypty soli

 

Farsz:

150 g boczku w plastrach

cebula

łyżka oleju do smażenia

łyżka oleju do farszu

5 ugotowanych ziemniaków

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

2 łyżki oliwy

garść szpinaku

100 g twarogu

cytryna

 

Okrasa:

150 g boczku wędzonego, parzonego

3 łyżki masła

2 liście laurowe

2 gałązki majeranku

 

Sałata:

pomidor

2 garści miksu sałat

biała cebula

 

Dressing:

ząbek czosnku

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

łyżeczka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Na patelnię wlej olej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek i drobno pokrojoną cebulę.
Przygotuj farsz. Ziemniaki włóż do miski i dobrze rozgnieć, dopraw solą, pieprzem i dolej olej. Na patelnię po boczku wsyp szpinak, podsmaż i przełóż do miski, w której są ziemniaki i boczek. Do farszu dodaj twaróg i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, jaja i sól, a następnie wyrób ciasto i rozwałkuj.
Nałóż farsz do ciasta i uformuj pierożki.
Przygotuj okrasę. Na patelni rozpuść masło. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i smaż na rumiany kolor. Do boczku dodaj liście laurowe i majeranek.
Pierogi wrzucaj do gotującej się wody. Świeżo ulepione pierogi gotuj ok. 5 minut.
Do miski wsyp miks sałat, dodaj pomidora pokrojonego w ósemki i cebulę pokrojoną w pióra. Przygotuj dressing. Do moździerza włóż ząbek czosnku, dodaj sól i utrzyj. Następnie dodaj pieprz, ocet i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dressingiem dopraw sałatę. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.