Anna Olson

Włoskie panforte z creme fraiche


Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoskie panforte z creme fraiche
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Panforte:

¾ szklanki wyłuskanych orzechów laskowych

¾ szklanki całych migdałów

¾ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej

6 łyżek kandyzowanej skórki z cytryny, drobno posiekanej

6 łyżek rodzynek

170g posiekanej gorzkiej czekolady

6 łyżek mąki uniwersalnej

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki ziela angielskiego

¼ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

szczypta mielonego czarnego pieprzu

½ szklanki + dwie łyżki cukru

½ szklanki + dwie łyżki miodu

1 ½ łyżki masła



Przygotowanie:

Orzechy i migdały lekko uprażyć przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza i posiekać. Nastawić piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem 25-centymetrową tortownicę, a dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Lekko natłuścić papier olejem lub masłem. W dużej misce zmieszać orzechy, migdały, skórkę z pomarańczy i cytryny, rodzynki, czekoladę, mąkę i przyprawy. W rondlu, na małym ogniu, zagrzać miód z masłem i cukrem do temperatury 120 stopni Celsjusza (ok. 8-10 minut). Zalać gęstym syropem składniki w misce i szybko mieszać, żeby syrop stopił czekoladę i nasączył mąkę. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Twardniejącą masę przełożyć jak najszybciej do tortownicy i rozprowadzić równo na dnie formy. Dociskać masę palcami regularnie zanurzanymi w miseczce z chłodną wodą. Piec panforte przez 30 minut, następnie całkowicie ostudzić, zawinąć w folię i przechowywać w temperaturze pokojowej.



Panforte po włosku znaczy „twardy chleb”. Jest bardzo słodkie, więc dobrze jest podawać je w małych porcjach na zakończenie posiłku.



Creme fraiche

2 szklanki śmietany kremówki

2 łyżeczki maślanki lub soku z cytryny



Przygotowanie:

Zmieszać w miseczce śmietanę z maślanką lub sokiem cytrynowym. Przykryć naczynie folią i postawić w ciepłym miejscu (np. obok włączonego piekarnika lub grzejnika) na 24-48 godzin. Gdy na dnie naczynia powstanie warstwa serwatki, creme fraiche jest gotowe. Nie mieszać! Wstawić do lodówki, a przed podaniem ostrożnie nakładać creme fraiche łyżką tak, aby nie zmieszać gęstej kwaśnej śmietany z serwatką.



Pokroić panforte na cienkie porcje (po dwie dla każdego gościa) i układać na talerzykach. Ozdobić niesłodzonym creme fraiche i kandyzowaną skórką pomarańczy.



Panforte można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet przez miesiąc – miód doskonale je konserwuje.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

kosano

postów: 1

17.06.2012 19:55

CYTUJ

Mniam mniam,super ten przepis wygląda..Zwłaszcza z tym miodem...Dobrze że teraz znów Tydzień Włoski w Lidlu,będzie można kupić wszystkie składniki do takic pyszności :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.