Włoskie ciasto drożdżowe

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoskie ciasto drożdżowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g mąki chlebowej

7 g soli

10 g drożdży instant

40 g cukru

100 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

4 jajka

120 ml mleka

100 g suszonej żurawiny

100 g kandyzowanej skórki cytrusów

100 g migdałów w płatkach

skórka otarta z 2 cytryn i 1 pomarańczy

sok z ½ cytryny

mąka do podsypania

masło do posmarowania



glazura:

2 białka

25 g mielonych migdałów

25 g cukru

50 g migdałów w płatkach



Przygotowanie:

Umieszczamy w misce mąkę, drożdże, sól i cukier, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy masło, jajka i mleko. Mieszamy składniki łyżką, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać przynajmniej 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wkładamy do czystej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godzin, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Dodajemy do ciasta żurawinę, kandyzowaną skórkę, płatki migdałów, otartą skórkę cytrusów i sok z cytryny. Zagniatamy od brzegów do środka, aż składniki się wymieszają. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy, formujemy w kulę i lekko spłaszczamy. Smarujemy masłem tortownicę o średnicy 18-20 cm, dno przykrywamy krążkiem papieru do pieczenia. Wkładamy ciasto do formy, lekko przyciskamy, by wypełnić przestrzeń. Wkładamy do torby foliowej i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż ciasto sięgnie brzegów tortownicy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Wstawiamy ciasto na 20 minut. Robimy glazurę: do miseczki wlewamy białka, wsypujemy mielone migdały i cukier, mieszamy widelcem na pastę. Wyjmujemy ciasto, przy pomocy pędzla obficie smarujemy glazurą, posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Sernik na zimno z malinami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tort z kruchego ciasta z kardamonem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta kajmakowa Chrissie
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

grazia1001

postów: 7

23.03.2015 17:57

CYTUJ

Doskonała baba .Ja dodatkowo nasączyłam babę ponczem i polałam lukrem ucieranym.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.