Włoski klops

Włoski klops
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • ⅓ szklanki mleka
  • 1 duża kromka chleba
  • bez skórki
  • 450 g mielonej wieprzowiny
  • 225 g mielonej wołowiny
  • 225 g mielonej cielęciny
  • 150 g włoskiej mortadeli
  • pokrojone w drobną kostkę
  • 1 mała cebula
  • drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • ¼ szklanki posiekanych orzeszków pistacjowych
  • 2 duże jajka
  • lekko rozkłócone
  • 2 łyżki białego lub czerwonego wina
  • ½ łyżeczki gruboziarnistej soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200° C. Podgrzać mleko w rondelku. Włożyć do rondelka kromkę chleba i moczyć 1 minutę z każdej strony, aż wchłonie całe mleko. Wyjąć chleb na deskę, drobno go posiekać i przełożyć do dużej miski. Dodać do chleba wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać masę rękami. Uformować owalny klops i umieścić go w brytfannie. Piec 55 minut. Wystudzić 10 minut i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA