Lucinda Scala  Quinn

Włoski klops


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoski klops
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

⅓ szklanki mleka

1 duża kromka chleba

bez skórki

450 g mielonej wieprzowiny

225 g mielonej wołowiny

225 g mielonej cielęciny

150 g włoskiej mortadeli

pokrojone w drobną kostkę

1 mała cebula

drobno posiekana

2 ząbki czosnku

posiekane

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

½ szklanki startego parmezanu

¼ szklanki posiekanych orzeszków pistacjowych

2 duże jajka

lekko rozkłócone

2 łyżki białego lub czerwonego wina

½ łyżeczki gruboziarnistej soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 200° C. Podgrzać mleko w rondelku. Włożyć do rondelka kromkę chleba i moczyć 1 minutę z każdej strony, aż wchłonie całe mleko. Wyjąć chleb na deskę, drobno go posiekać i przełożyć do dużej miski. Dodać do chleba wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać masę rękami. Uformować owalny klops i umieścić go w brytfannie. Piec 55 minut. Wystudzić 10 minut i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.