Delia  Smith

Włoski, faszerowany bakłażan


Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoski, faszerowany bakłażan
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składnik główny

1 około 40 dag bakłażan (oberżyna)



Farsz

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki stołowe oliwy do smarowania i smażenia

3 pomidory

2 łyżeczki pasty z suszonych na słońcu pomidorów

sól, pieprz

6 filetów z sardeli

1 łyżka stołowa małych kaparów, marynowanych w occie balsamicznym

1 łyżka stołowa liści bazylii

15 dag sera mozzarella



Posypka

1 1/2 łyżki stołowej rozdrobnionego, białego pieczywa

2 łyżki stołowe tartego parmezanu



Przygotowanie

Bakłażan kroimy go w długie, cienkie plastry, które układamy na posmarowanej oliwą blasze do pieczenia, każdy plasterek smarujemy oliwą z oliwek extra virgin i posypujemy pieprzem, a następnie wstawiamy na kwadrans do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by warzywo zmiękło. Nie solimy. Na patelni, w łyżce stołowej oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku – razem z pokrojonymi resztkami bakłażana. Warzywa dusimy 5 minut, aż zmiękną i lekko się zezłocą. Dodajemy obrane ze skórki, pozbawione pestek i drobno posiekane pomidory oraz pastę z suszonych na słońcu pomidorów. Mieszamy. Dorzucamy osączone z oleju i drobno posiekane filety z sardeli, kapary i porwane na kawałki liście bazylii. Zmniejszamy ogień i gotujemy następne 5 minut, poczym odstawiamy do przestygnięcia. Doprawiamy do smaku. Na plasterku oberżyny kładziemy łyżkę deserową pomidorowego nadzienia tak, by z obu stron pozostało miejsce. Posypujemy drobno pokrojonym serem i delikatnie zwijamy, zaczynając od zaokrąglonego końca. Nie dociskamy.

Ruloniki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, każdy smarujemy oliwą i ozdabiamy posypką z wymieszanych okruchów pieczywa i parmezanu. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.



© Delia Smith

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.