Jamie  Oliver

Włoska zupa z kapusty z chlebem i masłem szałwiowym


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Włoska zupa z kapusty z chlebem i masłem szałwiowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 litry dobrego bulionu drobiowego lub warzywnego

liście z jednej główki kapusty włoskiej

pokrojone na duże kawałki

2 duże garści jarmużu toskańskiego i/lub zwykłego jarmużu

bez łodyg

pokrojonego na duże kawałki

około 16 kromek czerstwego chleba wiejskiego

na zakwasie

ząbek czosnku w łupince

przekrojony w poprzek na pół

oliwa

12–14 plasterków pancetty albo wędzonego boczku

puszeczka (100 g) anchois w oleju

listki z trzech gałązek świeżego rozmarynu

200g startego sera fontina

150g świeżo startego parmezanu

plus trochę do posypania przed podaniem

sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

dwa spore kawałki masła

listki z małego pęczka świeżej szałwii

 

 

Przygotowanie:


Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni C. W dużym rondlu doprowadźcie do wrzenia bulion i włóżcie kapustę i jarmuż. Gotujcie je przez kilka minut, aż zmiękną (być może będziecie je musieli obgotować w dwóch partiach). Wyjmijcie kapustę i jarmuż i przełóżcie do dużej miski, zostawiając bulion w rondlu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rumfordzka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kapuśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Marzenka_888

postów: 2

31.07.2015 14:57

CYTUJ

i co dalej?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.