Jacques Pépin

Wiśnie w wódce


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Przetwory

Wiśnie w wódce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Przygotowanie

Przyciąć ogonki z 450 gramów dużych słodkich wiśni, zostawiając około 1 cm. (Jeśli usuniemy ogonki całkowicie, wiśnie nasiąkną alkoholem i rozmiękną, a powinny pozostać jędrne.) W misce wymieszać ½ szklanki jasnego syropu kukurydzianego i 1 ½ szklanki wódki. Przełożyć wiśnie do słoika. Zalać mieszaniną z alkoholem. Powinno go być tyle, aby pokrył owoce. W razie potrzeby dolać więcej wódki. Zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej miesiąc. Podawać w kieliszkach do koniaku. Włożyć po kilka owoców i zalać niewielką ilością płynu. Wiśnie w wódce można przechowywać kilka lat.





© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Pomarańcze w syropie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ogórki marynowane na słodko w curry
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Fasolka szparagowa po bretońsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.