Jacques Pépin

Wiśnie w wódce


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Przetwory

Wiśnie w wódce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Przygotowanie

Przyciąć ogonki z 450 gramów dużych słodkich wiśni, zostawiając około 1 cm. (Jeśli usuniemy ogonki całkowicie, wiśnie nasiąkną alkoholem i rozmiękną, a powinny pozostać jędrne.) W misce wymieszać ½ szklanki jasnego syropu kukurydzianego i 1 ½ szklanki wódki. Przełożyć wiśnie do słoika. Zalać mieszaniną z alkoholem. Powinno go być tyle, aby pokrył owoce. W razie potrzeby dolać więcej wódki. Zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej miesiąc. Podawać w kieliszkach do koniaku. Włożyć po kilka owoców i zalać niewielką ilością płynu. Wiśnie w wódce można przechowywać kilka lat.





© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kiszona kapusta
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Dania wegańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Papryka faszerowana fetą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Galaretka malinowa z kokosem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.