Gary  Rhodes

Wiśnie w kirszu


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Wiśnie w kirszu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 ml kirszu

100 g cukru

150 ml wody

syrop gruszkowy (z gruszek z puszki)

450 g świeżych wiśni

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej kirsz w rondelku. Podpal, żeby pozbyć się alkoholu. Wystarczy 15 sekund. Przykryj większym rondlem, żeby ugasić płomień. Dodaj cukier, wodę i resztę syropu gruszkowego z puszki. Doprowadź do wrzenia. Z wiśni usuń pestki. Pracę ułatwi ci drylownica. Owoce zalej gorącym sosem i pozostaw do wystygnięcia. Można je przechowywać w słoiku przez kilka tygodni. Im dłużej, tym są smaczniejsze. Podawaj z mrożonym kremem gruszkowym jako elegancki deser.

powrót

Podobne przepisy

Risotto po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Meksykańskie filo z kurczakiem i serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.