Gary  Rhodes

Wiśnie w kirszu


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Wiśnie w kirszu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 ml kirszu

100 g cukru

150 ml wody

syrop gruszkowy (z gruszek z puszki)

450 g świeżych wiśni

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej kirsz w rondelku. Podpal, żeby pozbyć się alkoholu. Wystarczy 15 sekund. Przykryj większym rondlem, żeby ugasić płomień. Dodaj cukier, wodę i resztę syropu gruszkowego z puszki. Doprowadź do wrzenia. Z wiśni usuń pestki. Pracę ułatwi ci drylownica. Owoce zalej gorącym sosem i pozostaw do wystygnięcia. Można je przechowywać w słoiku przez kilka tygodni. Im dłużej, tym są smaczniejsze. Podawaj z mrożonym kremem gruszkowym jako elegancki deser.

powrót

Podobne przepisy

Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Risotto cytrynowo-tymiankowe z kurczakiem i szparagami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Okra z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Suflet zapiekany na zupie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gnocchi z ricottą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.