Anna Olson

Wiosenny ryż z groszkiem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Wiosenny ryż z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1¼ szklanki ryżu basmati

¼ szklanki majonezu

¼ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżka musztardy diżońskiej

2 łyżki białego octu winnego

¼ szklanki posiekanej dymki

2 łyżeczki posiekanych świeżych listków mięty

drobna sól i świeżo mielony czarny pieprz

2 szklanki świeżego lub rozmrożonego zielonego groszku

1 szklanka rzodkiewki pokrojonej na plasterki

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj 6 szklanek wody i posól. Przepłucz ryż na drobnym sitku i wsyp do wrzątku. Gotuj bez przykrycia 10 min, odcedź i przepłucz zimną wodą. Wymieszaj starannie majonez, śmietanę, musztardę i ocet winny. Dodaj posiekaną dymkę i miętę, a następnie dopraw do smaku. W dużej misie wymieszaj ryż z groszkiem i rzodkiewką i zalej sosem. Wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku i wstaw do lodówki przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.