Wiosenny makaron garganelli

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wiosenny makaron garganelli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

 

300g makaronu garganelli

1 pęczek szparagów

2 cukinie

1 marchew

2 cebulki dymki

1 pęczek bazylii

5 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Szparagi czyścimy, odcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy ze skóry obieraczką do ziemniaków, myjemy i kroimy w paseczki. Obcinamy końcówki cukinii, marchew myjemy i obieramy; warzywa kroimy w paseczki. Marchew sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty; odcedzamy i układamy na ściereczce. Cebulkę dymkę obieramy z zielonych liści i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na oliwie. Dodajemy cukinię, szparagi i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy marchew, doprawiamy solą i pieprzem, i gotujemy przez 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy umytą i rozdrobnioną bazylię. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron garganelli. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem warzywnym i od razu podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Spaghetti carbonara
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnudi z masłem i szałwią
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.