Wiosenne inspiracje - Słoneczna potrawka z jagłami

Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Wiosenne inspiracje - Słoneczna potrawka z jagłami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok.50 dkg kurek - świeżych lub mrożonych

1 cebula

po kawałeczku korzenia pietruszki i selera

kawałek białej części pora (pokrojone w kosteczkę

razem ok. 0,5 szklanki)

2 smukłe marchewki

po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej

1 pomidor

1/3 szklanki śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki mąki

50-100 g serka topionego z papryką

1-2 łyżki masła do grzybów + 1 łyżeczka do kaszy

1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki płynu (wody

pół na pół z mlekiem albo wywaru z jarzyn)

1 czubata łyżka posiekanych listków pietruszki

2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii

do smaku: sól

pieprz mielony

 

 

Przygotowanie:


Kaszę dokładnie przepłukać na sicie, zalać w rondelku 2 szkl. płynu - ja dałam wodę z mlekiem, pół na pół, dodać po łyżeczce masła i soli, ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać posiekane zioła, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki. Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Mrożonych nie rozmrażać! Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulkę, posypać papryką w proszku, rozmieszać dokładnie. Dodać marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie dodać paprykę świeżą i pomidora, po chwili oprószyć solą, pieprzem, dodać pokrojony na kawałeczki serek i zabielić śmietaną, mieszać aż sos się zagotuje i serek dokładnie rozpuści. Podawać z kaszą.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.