Wino ze skórką pomarańczową

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wino ze skórką pomarańczową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

butelka (750 ml) wytrawnego białego wina

średnia pomarańcza

1/3 miarki cukru

8 ziaren kolendry (ew.)

 

 

Przygotowanie:


Otworzyć butelkę wina. Nalać sobie pół miarki, żeby się nam milej pracowało (odrobinę i tak trzeba odlać, żeby się nam zmieściły inne składniki). Obrać pomarańczę obieraczką do warzyw. Usunąć całe albedo za pomocą ostrego nożyka. Wsunąć skórkę pomarańczową do butelki. Wsypać cukier. Wrzucić ziarna kolendry. Zakorkować butelkę. Odwrócić i potrząsnąć, żeby rozpuścić cukier. Trzymać przez tydzień w lodówce, potrząsając butelką raz dziennie. Przecedzić do karafki, podawać schłodzone jako aperitif.

powrót

Podobne przepisy

Kompot z rabarbaru
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Mleko kokosowe
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Mango lassi
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lassi z rzeżuchy
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Napój z ogórka i avocado
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska
Horchata
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.