Winna galaretka z winogronami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Winna galaretka z winogronami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka żelatyny

200 g cukru

2 miarki wytrawnego białego/musującego wina

ok. 400 g małych czerwonych i zielonych winogron bezpestkowych

3/4 miarki gęstej śmietany

2 łyżki cukru

łyżeczka ekstraktu wanilii lub koniaku

 

Przygotowanie:

Rozmieszać żelatynę w 2 łyżkach wody i odstawić do zmięknięcia. Wlać wino do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, żeby się rozpuścił. Nie zagotować. Zdjąć wino z gazu i wmieszać żelatynę do zupełnego rozpuszczenia. Wystudzić. Włożyć winogrona do 6 kokilek lub innych foremek. Wypełnić je mieszanką z wina. Zakryć i schłodzić przez kilka godzin, żeby zastygła. Przed podaniem przejechać nożem po brzegu foremki, a jej dno zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Odwrócić i wyłożyć galaretkę na talerzyk.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Niezwykłe lody
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.