Marieta  Marecka

Wilgotne ciasto migdałowe z bitą śmietaną


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Wilgotne ciasto migdałowe z bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g miękkiego masła

75 g drobnego brązowego cukru

3-4 łyżki amaretto

150 g mąki migdałowej

200 g mąki pszennej

4 jaja

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki śmietany kremówki

1 łyżka miodu

szczypta soli

4 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach

 

Syrop:

200 ml syropu z agawy lub miodu

sok z 1 cytryny

 

Bita śmietana:

200 ml zimnej śmietany kremówki

2-3 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Masło i cukier ucieramy chwilę w malakserze lub mikserem, dodajemy, jaja, śmietanę, miód, mąkę migdałową, pszenną, sól i proszek do pieczenia. Ucieramy mikserem całość na gładką, dość gęstą masę. Na koniec dolewamy amaretto i jeszcze krótko miksujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto wylewamy do prostokątnej foremki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch ciasta, obsypujemy migdałami i pieczemy ok. 25-35 minut do suchego patyczka.
Na 10 minut przed wyciągnięciem ciasta z pieca przygotowujemy syrop. Do rondelka wlewamy syrop z agawy i sok z cytryny. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż syrop zgęstnieje.
Ciasto wyciągamy z pieca, nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i oblewamy ciepłym syropem. Pozostawiamy do ostudzenia na minimum 2 godziny.
Ubijamy śmietanę na sztywno wraz z cukrem pudrem i trzymamy w lodówce do czasu podania ciasta.


powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 61

14.12.2016 09:24

CYTUJ

jaka najlepsza mąka pszenna dana się najlepiej, może być uniwersalna szymanowska z Polskich Młynów?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.