Wieże z tortilli

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Wieże z tortilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

12-18 tortilli

kwaśna śmietana

200 g sera monterey jack lub dojrzałego cheddara

1 mały pęczek dymki

1 pęczek naci kolendry



kurczak:

2 łyżeczki soli selerowej

2 łyżeczki mielonego kminu

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

1 łyżeczka chilli w płatkach

1 łyżeczka soli czosnkowej

sok i skórka otarta z 2 limonek

6 podudzi kurczaka, bez skóry



guacamole:

3 dojrzałe awokado

2 łyżki kwaśnej śmietany

sok i skórka otarta z 1 limonki

sok i skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżka oliwy

sól i pieprz



salsa:

2 czerwone lub zielone papryczki chilli

1 duża czerwona cebula

6 pomidorów

oliwa

1 suszona papryczka chipotle

4 ząbki czosnku

1 pęczek naci kolendry

sok z 2 limonek

sól i pieprz



Przygotowanie:

Przygotowujemy kurczaka: wsypujemy przyprawy do torby foliowej, dodajemy sok i skórkę z limonek, wrzucamy kurczaka, zamykamy torbę i potrząsamy, aż mięso się obtoczy w przyprawach. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Zawartość torby wysypujemy na blaszkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i odstawiamy na kilkanaście minut. Obieramy mięso z kości, przekładamy do miski; zlewamy do niej także sos z pieczenia. Przygotowujemy guacamole: awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki, wydrążamy miąższ i wkładamy do miski. Dodajemy sok i skórkę z limonki i cytryny. Rozgniatamy awokado widelcem. Dodajemy kwaśną śmietanę, szczyptę soli i oliwę, mieszamy, ew. doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy salsę: rozgrzewamy grill w piekarniku do maksymalnej temperatury. Papryczki chilli wrzucamy do blaszki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i dorzucamy do blaszki. Pomidory przekrawamy na pół, wkładamy do blaszki przeciętą stroną w dół. Czosnek obieramy, rozgniatamy płaską stroną noża, dorzucamy do foremki. Wszystko skrapiamy oliwą. Wstawiamy pod grill na 15 minut, aż warzywa się przypieką. Zawartość blaszki przekładamy do malaksera, dorzucamy papryczkę chipotle i nać kolendry. Miksujemy na niezbyt gładki sos, ew. doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dymkę i nać kolendry drobno siekamy. Układamy wieże z tortilli: na każdym talerzu rozsmarowujemy łyżeczkę guacamole, kładziemy tortillę, smarujemy guacamole, dokładamy kurczaka, polewamy salsą, skrapiamy kwaśną śmietaną, posypujemy dymką. Kładziemy drugą tortillę i powtarzamy warstwy. I tak samo z trzecią tortillą. Na koniec posypujemy kolendrą i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Pilaw z wątróbką drobiową i migdałami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.