Wieża z kanapek

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wieża z kanapek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składnik podstawowy

24 kromki pieczywa tostowego



Pasta z żółtkami

150g kremowego sera o słodkim smaku

3-4 ugotowane żółtka

łyżeczka musztardy

łyżeczka majonezu

2 łyżki soku cytrynowego

sól i pieprz



Pasta z wędzonym łososiem

100g wędzonego łososia

50g sera mascarpone

4 łyżki śmietany

sok z połówki cytryny

szczypiorek

sól i pieprz



Przygotowanie

Przygotowujemy pastę z żółtkami: do miseczki wkładamy kremowy serek, dodajemy musztardę, majonez, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy delikatnie, dodając grubo pokrojone żółtka. Przygotowujemy pastę z wędzonym łososiem: miksujemy wędzonego łososia z sokiem cytrynowym. Przekładamy do miseczki, wlewamy śmietanę, ser mascarpone i doprawiamy do smaku solą i pieprzem; ucieramy drewnianą łyżka, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Ostrym nożem usuwamy skórkę z kromek pieczywa tostowego. Smarujemy 6 kromek pieczywa tostowego pastą z żółtkami i przykrywamy 6 kromkami pieczywa, lekko ugniatając. W ten sposób przygotowujemy kolejnych 6 kanapek z pastą z łososia. Kroimy kanapki w 4 trójkątne cząstki lub na pół w prostokąty i układamy naprzemiennie smakami w wieżę. Dekorujemy według gustu.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.