Mark  Bittman

Wietnamskie summer rolls


Przepis z programu Minimalista (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Wietnamskie summer rolls
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16

15 cm kółek papieru ryżowego

8 listków sałaty

umytej

osuszonej i porwanej na kawałki lub pokrojonej

2 szklanki ugotowanego bardzo cienkiego makaronu ryżowego

opłukanego i odsączonego

1 szklanka pokrojonej w słupki obranej marchwi

½ szklanki listków świeżej mięty

½ szklanki listków świeżej tajskiej bazylii

½ szklanki listków świeżej kolendry

32 plasterki gotowanej wieprzowiny lub 32 sparzone lub grillowane krewetki

przekrojone na pół wzdłuż

lub pół na pół mięso wieprzowe z krewetkami

125 ml sosu rybnego

1 łyżka cukru lub do smaku

1 łyżka obranego i zmielonego imbiru

1 łyżeczka wietnamskiej pasty chili-czosnkowej lub posiekane świeże papryczki chili

sól i pieprz do smaku

ósemki limonki

 

 

Przygotowanie:


Zanurzyć papier ryżowy w misce z gorącą wodą na ok. 2 sekundy, przekręcić i zanurzyć wystającą poprzednio część. Położyć na wilgotnej ściereczce. Układać na dolnej części papieru ryżowego trochę sałaty, makaronu ryżowego, marchewki, ziół i mięsa i/lub krewetkę. Zawinąć od spodu, zawinąć boki i ściśle zrolować. Postępować tak aż do wyczerpania składników. Wymieszać sos rybny, cukier, imbir, pastę chili-czosnkową i ok ¼ szklanki wody. Spróbować i doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce pod przykryciem do 2 godzin. Przekroić każdą sztukę na 2 lub 3 kawałki i podawać z sosem i ósemkami limonek.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.