Tomasz Jakubiak

Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

odsłon: 6490

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 udka z kurczaka

olej

sól

pieprz

marchewka

1/2 główki sałaty lodowej

3-4 grzyby Shitake

1/2 łodygi selera naciowego

3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych

ugotowany cieńki makaron sojowy

świeża kolendra

papryczka chili

sos do sałatki:

szklanka gorącej wody

tajska papryczka chili

5-6 łyżek drobnego cukru

4 łyżki octu winnego

2 łyżki sosu rybnego

plasterki czosnku

 

Przygotowanie:

Udka z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Piecz je w rękawie w 200 stopniach przez 20 minut. Upieczone udka posiekaj na mniejsze kawałki.
Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki pokrój w cienkie wstążki. Sałatę lodową i grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni upraż orzeszki ziemne. Na końcu posyp je cukrem.
Gotowe uprażone orzeszki rozgnieć w mozdzierzu i przełóż do miski. Na oleju przesmaż grzyby shitake.
Przygotuj sos do sałatki. Do miski wlej gorącą wodę. Dodaj posiekaną papryczkę chili, cukier, ocet winny i sos rybny. Na koniec dodaj plasterki czosnku.
Na talerzu ułóż ugotowany makaron sojowy, sałatę lodową, grzyby, seler naciowy, wstążki marchewki, kolendre i kurczaka. Wszystkie składniki polej sosem i posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i posiekaną papryczką chili. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Słodko-kwaśna sałatka z ogórka
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

sumisia

postów: 1

23.04.2014 12:00

CYTUJ

sam przepis brzmi bardzo apetycznie ale mam prośbę o używanie poprawnej polszczyzny - od kiedy to pisze się cieńki? chyba cienki powinno być

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.