Wietnamska sałatka z papają i mango

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Wietnamska sałatka z papają i mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

papaja

twarde zielone mango

pokrojona zielona papryczka chili

4 limetki

ćwierć filiżanki sosu rybnego

łyżka sosu sojowego

czerwona cebula

ogórek

prażone orzeszki ziemne

szalotki

dymki

suszone krewetki

pierś kurczaka

łyżka mirin

garść kasztanów wodnych

litr bulionu z kurczaka

2 małe kawałki cukru palmowego

ćwierć filiżanki natki kolendry



Przygotowanie:

Kurczaka zalać bulionem, dodać sos sojowy, mirin i gotować przez 10 minut. Rozdrobniony czosnek, chili i orzeszki ziemne wymieszać z utartym cukrem i sosem rybnym. Papaję i mango obrać i pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulą i dymką. Dodać szalotki, suszone krewetki, sok z limetki, kasztany, kolendrę i rozdrobnione wcześniej składniki. Podawać z pokrojonym w cienkie plasterki kurczakiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.