Wieprzowina ze śliwkami

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wieprzowina ze śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g polędwiczki wieprzowej

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 średnia czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki

4 śliwki pokrojone na łódki

¼ szklanki octu z czerwonego wina

Przygotowanie:

Pokrój polędwiczkę po skosie na 2 cm plastry, połóż je między 2 warstwami folii i rozbijaj, aż będą miały 0,5 cm grubości. Przypraw solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej duży rondel, wlej 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę masła. Piecz polędwiczki partiami, aż się zarumieni z obu stron. W razie potrzeby dolewaj oliwy i masła. Przenieś na talerz i zmniejsz ogień. Wrzuć do rondla cebulę i śliwki i gotuj przez 3 minuty. Dolej octu dla smaku i mieszaj, aż zacznie się gotować. Podawaj polędwiczki polane mieszanką z cebuli i śliwek.

powrót

Podobne przepisy

Kulebiak drożdżowy z mięsem mielonym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Stek z sosem czekoladowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.