Gary  Rhodes

Wieprzowina z ryżem i przyprawami


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Wieprzowina z ryżem i przyprawami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g solonej wołowiny

pokrojonej w kostkę

225 g marynowanych ogonów wieprzowych

pokrojonych w kostkę

225 g marynowanych policzków wieprzowych

pokrojonych w kostkę

12 skrzydełek kurzych

225 g fasoli lub nikli indyjskiej

1 posiekana średnia cebula

½ małej zielonej papryki

pokrojone w słupki

½ małej czerwonej papryki

pokrojone w słupki

½ małej żółtej papryki

pokrojone w słupki

225 g szatkowanej białej kapusty

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka świeżych listków tymianku

1 rozdrobniony filet solonego dorsza

1-2 garści poszatkowanego szpinaku

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 łyżeczki drobno posiekanego łagodnego chili

450 g ryżu długoziarnistego

55 g masła

 

 

Przygotowanie:


Soloną wołowinę włożyć do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia. Odlać i czynność trzykrotnie powtórzyć, żeby usunąć z mięsa nadmiar soli.
W dużym garnku zagotować litr wody. Włożyć obgotowaną wołowinę, ogon wieprzowy, policzek wieprzowy i kurze udka. Gotować na małym ogniu 45-60 minut, aż wołowina będzie miękka.
Ugotować fasolę lub niklę indyjską do miękkości w 500 ml wody.
Wymieszać zawartość obu garnków razem z wywarem z gotowania. Ponownie postawić na ogniu. Domieszać cebulę, paprykę, kapustę, czosnek, tymianek, soloną rybę, szpinak, przecier pomidorowy i paprykę przyprawową. Wsypać ryż i zagotować na małym ogniu. Przykryć pokrywką i gotować 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Domieszać masło, gotować jeszcze kilka minut i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.