Kylie Kwong

Wieprzowina z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wieprzowina z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ filiżanki oliwy (1 filiżanka = 250 ml)

125 g wędzonego boczku ze skórką

pokrojonego w kostkę

8 szalotek

posiekanych

4 ząbki czosnku

z grubsza pokrojone

1 łyżka soli morskiej

½ główki czerwonej kapusty

poszatkowanej

1 czerwona papryka

pokrojona w słupki

5 łyżeczek ciemnego cukru

½ filiżanki czerwonego wina

2 łyżki octu z czerwonego wina

2 łyżki octu z sherry

4 nieduże zielone jabłka

starte

3 listki laurowe

2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

4 kotlety wieprzowe

każdy o wadze około 200 g

2 łyżki oliwy

dodatkowo

szczypta białego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać oliwę na patelni z grubym dnem. Wrzucić boczek, szalotki, czosnek i połowę ilości soli, smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut. Dodać kapustę i paprykę i smażyć przez kolejne 3 minuty. Dodać cukier i smażyć, mieszając przez następne 2 minuty. Wlać wino, dołożyć jabłka, listki laurowe, skórkę pomarańczową i pozostałą sól. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Kotlety skropić oliwą i przyrumienić z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni. Przełożyć mięso do brytfanki i piec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce. Wyjąć mięso z brytfanki, zostawiając sos z pieczenia. Podawać kotlety ułożone na warstwie kapusty. Polać sosem z pieczenia i posypać pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.