Wieprzowina w winie z bulgurem

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Wieprzowina w winie z bulgurem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 łyżki oliwy z oliwek

700g łopatki wieprzowej

pokrojonej w niewielką kostkę

3 łyżki ziaren kolendry

zmiażdżonej w moździerzu

250ml czerwonego wina + 200ml dodatkowo

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

bulgur (kruszona pszenica durum)

4 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula

drobno posiekana

2 szklanki bulguru

4 szklanki wrzątku

sól

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w sporym garnku. Dodaj mięso i obsmaż je. Dodaj kolendrę, wymieszaj. Dodaj wino, zmniejsz ogień, zamieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu przez godzinę. Jeżeli potrawa będzie się robiła za sucha, dolej trochę wina. W międzyczasie przygotuj bulgur. Do rondla dodaj oliwę i cebulę, zeszklij ją na wolnym ogniu. Dodaj bulgur i dokładnie wymieszaj. Dodaj 4 szklanki wrzącej wody i szczyptę soli. Wymieszaj i gotuj odkryte na wolnym ogniu, aż bulgur wchłonie wodę. Zdejmij z ognia, przykryj ścierką i odstaw na 10 minut. Podawaj bulgur z wieprzowiną i greckim jogurtem.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyk na różne sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wieprzowina w mleku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak z orzechami nerkowca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.