Wieprzowina w musztardzie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wieprzowina w musztardzie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżka oliwy

2 polędwiczki (po 225 g)

sól i pieprz

175 g musztardy diżońskiej (zwykłej lub ziarnistej)

drobno posiekana szalotka

miarka białego wina

miarka crème fraîche

2 łyżki posiekanego rozmarynu

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°. Nasmarować brytfannę oliwą. Mięso posolić i popieprzyć, po czym posmarować musztardą. Włożyć do brytfanny i wlać do niej pół miarki wody. Piec przez ok. 1,5 godz. (jeśli woda wyparuje, dolać). Wyłożyć mięso na półmisek i trzymać w cieple. Usmażyć szalotkę w brytfannie, na gazie. Zdeglasować białym winem i wygotować płyn do połowy. Wmieszać crème fraîche, dodać rozmaryn i zredukować do gęstości sosu. Sprawdzić smak. Pokroić mięso i polać sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.