Wieprzowina w mleku

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wieprzowina w mleku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg pieczeni wieprzowej

4 – 6 ząbków czosnku w plasterkach

sól i pieprz

2 łyżki masła

przepołowiona cebula

przepołowiona marchewka

2 duże gałązki rozmarynu

2 liście laurowe

litr tłustego mleka

garść posiekanego szczypiorku i/lub pietruszki

 

Przygotowanie:

Ponacinać mięso ostrym nożem i powsuwać w szczeliny plasterki czosnku (najlepiej zrobić to w przeddzień). Natrzeć pieczeń solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 160°.
Rozpuścić masło w kociołku z pokrywką i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i zioła. Zalać mlekiem i zagotować na kuchence. Zakryć i wstawić do piekarnika na 2 godz., przewracając mięso przynajmniej raz.
Wyjąć mięso i owinąć folią aluminiową, żeby nie wystygło. Wyjąć zioła i warzywa. Sos będzie ścięty, co nie wygląda ładnie, ale tak ma być. Wygotować go do objętości miarki i zmiksować ręcznym blenderem. Skosztować i ew. doprawić.
Pokroić mięso i ułożyć na półmisku. Polać sosem, posypać pietruszką i/lub szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Curry z baraniny w mleku kokosowym
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.