Wieprzowina w czerwonym winie

Wieprzowina w czerwonym winie
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • sól i grubo zmielony czarny pieprz
  • szczypta pieprzu cayennne
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 4 kruche jabłka
  • np Kortlandy
  • pokrojone na ósemki
  • z wydrążonymi gniazdami nasiennymi
  • ale nie obrane
  • 125 ml półsłodkiego białego wina
  • np Muskat lub niewytrawny Riesling
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 700 – 1000 g kotletów wieprzowych
  • grubych na 2,5 cm
  • z polędwicy bez kości lub z łopatki
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 125 ml czerwonego wina o owocowym lecz silnym aromacie
  • np Barolo
  • Brunello di Montalcino czy Cabernet

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wymieszać dużą szczyptę soli, szczyptę pieprzu cayenne i czosnek. Obsypać jabłka mieszanką, włożyć do naczynia żaroodpornego, oblać białym winem i piec aż się pomarszczą, ale nie wyschną, ok. 15 minut. W międzyczasie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Patelnia powinna być wystarczająco duża, żeby zmieściło się całe mięso. Obsmażyć krótko wieprzowinę oprószoną mąką, nie dłużej niż minutę, nie musi się zrumienić. Dodać czerwone wino i zwiększyć ogień. Gotować ok. 10 minut, od czasu do czasu przewracając, aż mięso nabierze pięknego czerwonego koloru, będzie ugotowane i wino stanie się gęste jak sos. Doprawić solą i pieprzem. Podawać mięso polane winnym sosem, obok jabłka z odrobiną białego wina, w którym się piekły.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA