Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Wieprzowina w czerwonym winie

Przepis z programu Minimalista (odc.10)

trudność: łatwe

czas przygotowania:

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
sól i grubo zmielony czarny pieprz
szczypta pieprzu cayennne
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
4 kruche jabłka, np Kortlandy, pokrojone na ósemki, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, ale nie obrane
125 ml półsłodkiego białego wina, np Muskat lub niewytrawny Riesling
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
700 – 1000 g kotletów wieprzowych, grubych na 2,5 cm, z polędwicy bez kości lub z łopatki
mąka do obtoczenia mięsa
125 ml czerwonego wina o owocowym lecz silnym aromacie, np Barolo, Brunello di Montalcino czy Cabernet


Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wymieszać dużą szczyptę soli, szczyptę pieprzu cayenne i czosnek. Obsypać jabłka mieszanką, włożyć do naczynia żaroodpornego, oblać białym winem i piec aż się pomarszczą, ale nie wyschną, ok. 15 minut. W międzyczasie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Patelnia powinna być wystarczająco duża, żeby zmieściło się całe mięso. Obsmażyć krótko wieprzowinę oprószoną mąką, nie dłużej niż minutę, nie musi się zrumienić. Dodać czerwone wino i zwiększyć ogień. Gotować ok. 10 minut, od czasu do czasu przewracając, aż mięso nabierze pięknego czerwonego koloru, będzie ugotowane i wino stanie się gęste jak sos. Doprawić solą i pieprzem. Podawać mięso polane winnym sosem, obok jabłka z odrobiną białego wina, w którym się piekły.

© Mark Bittman

skomentuj przepis >>