Mark  Bittman

Wieprzowina w czerwonym winie

Mark Bittman
Przepis z programu Minimalista (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wieprzowina w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0

Składniki:


sól i grubo zmielony czarny pieprz
szczypta pieprzu cayennne
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
4 kruche jabłka
np Kortlandy
pokrojone na ósemki
z wydrążonymi gniazdami nasiennymi
ale nie obrane
125 ml półsłodkiego białego wina
np Muskat lub niewytrawny Riesling
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
700 – 1000 g kotletów wieprzowych
grubych na 2,5 cm
z polędwicy bez kości lub z łopatki
mąka do obtoczenia mięsa
125 ml czerwonego wina o owocowym lecz silnym aromacie
np Barolo
Brunello di Montalcino czy Cabernet

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wymieszać dużą szczyptę soli, szczyptę pieprzu cayenne i czosnek. Obsypać jabłka mieszanką, włożyć do naczynia żaroodpornego, oblać białym winem i piec aż się pomarszczą, ale nie wyschną, ok. 15 minut. W międzyczasie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Patelnia powinna być wystarczająco duża, żeby zmieściło się całe mięso. Obsmażyć krótko wieprzowinę oprószoną mąką, nie dłużej niż minutę, nie musi się zrumienić. Dodać czerwone wino i zwiększyć ogień. Gotować ok. 10 minut, od czasu do czasu przewracając, aż mięso nabierze pięknego czerwonego koloru, będzie ugotowane i wino stanie się gęste jak sos. Doprawić solą i pieprzem. Podawać mięso polane winnym sosem, obok jabłka z odrobiną białego wina, w którym się piekły.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.